Som Lujdži, internetový ubermensch, možno ma už poznáte. Žijem na dzedzine a ľutujem tých mestských fifíkov s ich zdechlými internetmi. Niekto ale musí žiť aj v meste, nemôžme šeci bývať na dzedzine. Rád diskutujem s ľuďmi, ktorí majú dosť síl ísť so mnou do besného lingvistického tanga a ideologicko-filozofického duelu. Vravím vám, najčudnejší ľudia sú tí najlepší ľudia. Všednosť a mainstream je nuda, tak why so serious?

Search

utorok 2. októbra 2012

Vraj chudáci učitelia, skutočne im treba vyššie platy?

Lujdži: Tak to je dobré. Polovicu dňa tí učitelia prd robia, sedia v zborovni na zadkoch a lejú do seba kávu, nadávajú na komunizmus alebo čítajú noviny. Nestačí im. Ešte si dajú vo štvrtok ďalšiu hodinu voľno. Pche. Spolu majú každý deň minimálne 5 prestávok po 10 minút, jednu cca 25 minútovú plus na vyučovaciu hodinu prídu VŽDY s 5 až 10 minútovým meškaním. Každý deň si na nejakej vyučovacej hodine vyložia nohy na stôl a povedia žiakom: "No, dáme si takú voľnejšiu hodinu." Výsledok - viac ako 3 hodiny zo dňa nič nerobia. V ktorej inej práci je toto možné? V ktorej inej práci máte prázdniny? Vianočné, jarné, veľkonočné a megaletné. Oni to síce volajú “nútená dovolenka”, ale vždy sú na každé prázdniny nadržaní viac než študenti. Je to totiž lenivá banda. Veď oni robia len cca 8 mesiacov v roku. Tak začo chcú vyššie play?! Znížiť ich a nasadiť im štikacie karty nech sa každému zaznamenáva kedy začal a ukončil vyučovaciu hodinu. Najväčší flákači na svete toto. Kontroly na nich!
Človek 1: Ale pochop, že pedagógovia sa odjakživa kastovali do top inteligencie, tak sú frustrovaní z toho platu, čo majú. Každú učiteľku poznáš po reči - nevie sa zastaviť, kecá, kecá, a prd z toho, ale akí sú unavení z tých detí, hyperaktívnych, neposlušných, bez záujmu, arogantných - dnes je pedagóg diagnóza, sú zakomplexovaní, lebo sa pokladali za niečo, čím dnes nie sú... Ak by si svoju mzdu prepočítali na jednu odučenú hodinu, možno by mali vyššiu hodinovú mzdu ako hocikto iný, kto maká denne 12 hodín. Veď oni učia priemerne 4-5 vyučovacích! (45) min. hodín!!!
Lujdži: Súhlasím, vyšli zo školy s tým mgr. titulom a mysleli si, že sú nadradení a ľahko zarobia ťažký keš. Pamätám sa ako spolužiak hodil učiteľke do hlavy mokrú špongiu - vtedy si svoju hodinovú mzdu zaslúžila! Ešte aj po kriedu sme museli chodiť do zborovne pričom ju mohli odtiaľ nosiť so sebou oni! To je ale tá nadradenosť. No len počkajte, sa mi vo štvrtok postavte do cesty a tak vás počastujem...!
Človek 2: Daj si studenú sprchu, pako. Ja nie som učiteľ, ale keby si sa mi Ty niekedy postavil do cesty, tak by si dostal dakú cez hubu, že by ti sopeľ závity okolo krku urobil.
Lujdži: Skvelá metafora dedo, ale vy ste si tých učiteľov nejak moc zidealizovali.
Človek 3: Ešte by mohli spraviť prepočet na hodinový plat. Základný úväzok učiteľa je 23 hodín za týždeň. Vzhľadom na to, že učiteľská "hodina" má 45 minút je to 17,25 normálnej hodiny. Tí s ktorými sa porovnávajú pracujú 40 hodín za týždeň. Učitelia vlastne požadujú viac než 4,5 násobnú hodinovú mzdu ako je priemer.
Človek 4: Pracovná zmluva učiteľa je tak ako každého iného 40-hodinová. Časť - to je ten úväzok alebo priama vyučovacia činnosť - je 23 hodín plus mimo úväzku je u triednych učiteľov triednická hodina, a zvyšok sú ostatné činnosti, súvisiace s pedagogickou prácou, to sú napríklad dozory, prípravy, opravy písomných prác, ďalšia práca v škole, predmetové komisie, olympiády, práca s rodičmi, rodičovské združenia atd. atd.
45-minútová hodina je navyše intenzívna práca, žiadne kávičkovanie alebo surfovanie po nete, kto niekedy učil, vie, čo je to za zaberačku.
Lujdži: Žiadne atď nie je, to je tak všetko a stále je to nič. Dozory sú len postávanie a čumenie do blba, úžasne namáhavá činnosť, že? Opravy písomných prác robia počas vyučovacích hodín kedy by mali učiť - inak povedané flákajú svoju robotu. Ďalšia práca v škole? Ó áno, dať zovrieť vodu na kávu. Predmetové komisie, olympiády a rodičovské združenia sú raz za čas takže mi z toho vychádza len jedno - peňazí za svoju flákačskú a nenamáhavú robotu dostávajú učitelia viac než dosť. A ešte to má drzosť ísť protestovať!
A že "45-minutová hodina je navyše intenzívna práca" - to je dobrý vtip. Fakt dobrý vtip. Intenzívna práca, uhmmm.
Funguje to takto:
Učiteľ sa pomaly vypotáca z kabinetu alebo zborovne a príde na tú intenzívnu 45-minútovku o 5 minút neskôr. Ďalších 5 minút robí dochádzku a čmára si. Áno, ich práca je veľmi namáhavá, všetky tie prázdniny a riaditeľské voľná, krátka pracovná doba, neustále prestávky, nikto ich nekontroluje takže si môžu robiť čo sa im zachce a polovicu tej intenzívnej 45-minútovky odrobiť s nohami vyloženými na stole a roztvorenými novinami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára